субота, 25 квітня 2020 р.

Дивовижний окапі: рідкісний жираф з короткою шиєю і ногами зебри





Окапі — єдиний вид з роду окапі, якого можна зустріти виключно на території Демократичної Республіки Конго. Окапі живуть у густих тропічних лісах, не займаних цивілізацією. Це дуже полохливі тварини, що ведуть прихований спосіб життя. З цієї причини, а також тому, що на території Демократичної Республіки Конго ведуться військові дії, вченим не вдається докладно вивчити окапі і визначити точну чисельність виду.
У окапі дуже оригінальна зовнішність: тіло, вкрите однотонної коричневою шерстю, змінюється ногами з смугастої шкурою, як у зебри. Розміри окапі порівнянні з кінськими, а його зростання в холці не перевищує 1,5 метрів. Та й зовнішність окапі багато в чому нагадує кінську, з-за чого початкова назва тварини, присвоєне йому європейцями, звучало як «кінь Джонстона». Але після детального вивчення шкури і кісток скелета вчені прийшли до висновку, що ця тварина не складається в родинних стосунках з кіньми і зебрами. Новий вид був виділений в окремий рід — окапі. Так називають звіра пігмеї, які живуть у тропічних лісах Африки. Окапі і жирафи відносяться до одного сімейства, також мають багато спільного і зі своїм предком, який не дожив до наших днів. Як вважають вчені, поява відмінностей між жирафами і окапі і їх подальше розходження у різні види сталося близько 11-12 мільйонів років тому. 
Мабуть, єдине, що сьогодні явно ріднить окапі з жирафом — це голова. У самців окапі є характерні для родини жирафових ріжки на голові, які називаються оссиконы. Крім того, у них неймовірно пластичний язик, довжина якого доходить до 30 сантиметрів. Як і жирафи, вони обхоплюють їм пагони рослин і зривають листочки. У них великі вуха і чудовий слух, який просто необхідний в густому лісі. Огляд ускладнюють численні дерева, тому єдиний шанс вчасно помітити хижака — це володіти відмінним слухом.Окапі, що мешкають в непрохідних джунглях, дуже потайливі і обережні. Самці ведуть самотній спосіб життя, а самки іноді утворюють невеликі групи і тримаються удвох зі своїм дитинчам.

http://mapme.club/poradi/11184-divovizhniy-okapi-ridkisniy-zhiraf-z-korotkoyu-shiieyu-i-nogami-zebri.html

Немає коментарів:

Дописати коментар