вівторок, 20 лютого 2018 р.

Утилізація відходів


Утилізація відходів - проблема 21 століття

Розвиток промисловості і ріст урбанізації в будь-якій країні неминуче веде до екологічних проблем. Це призводить до забруднення навколишнього природного середовища і негативного впливу на здоров'я населення.  Щоб зменшити цей вплив, потрібна зміна екологічної політики і законодавства, вплив суспільного руху в захист навколишнього середовища.
 Ми щосекунди засмічуємо нашу планету різними відходами, які мають різний термін розкладу. Наприклад, кинутий недопалок проплаває у морі від 1 до 5 років, а пакет з поліетилену – від 10 до 20 років, пластик - понад 100 років.  Крім того розкладаючись побутові відходи виділяють у грунт та повітря небезпечні речовини, які потрапляючи в організм людини  можуть впливати на функцію кровотворення, викликаючи зміни морфологічного складу периферичної крові,  загрожувати, сприяючи розвитку канцерогенного, генетичних та інших віддалених біологічних ефектів.


 Досить дивна ситуація склалася в Україні з переробкою батарейок. Усі знають, що через наявність у них важких металів викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна. Однак що з ними робити - незрозуміло. Разом з батарейками небезпечні метали та сполуки як ртуть, кадмій, свинець, цинк та марганець потрапляють у ґрунтові води та річки, атмосферу, тим самим забруднюючи наше довкілля. 




За щорічними даними всеукраїнської екологічної ліги на одну людину приходиться 5 батарейок в рік, на одну сім’ю – 19 штук. В сумарній кількості виходить 12 тонн за один день, 4.5 тисяч за рік, а це – 300 млн. батарейок.
   Для кращого уявлення, африканський слон важить 6 тонн, виходить, що кожен день сумарна кількість викинутих батарейок дорівнює сумі двох африканських слонів.
        


 За даними екологів: одна пальчикова батарейка може  
 – забруднити 20 квадратних метрів ґрунту, причому він продовж 50 років буде непридатний для ведення сільського господарства;
 – забруднити 400 літрів води, а з урахуванням того, що сміття ще й спалюють, то усі ці токсичні відходи потрапляють у атмосферу; 
– у деяких випадках токсини можуть потрапити й до артезіанських вод, а з водою в організм людини, підвищуючи рівень ранньої смертності серед українців. 


Ми повинні свідомо та відповідально оберігати наше життя та життя оточуючих нас людей від потенційної загрози, шляхом правильної утилізації побутових відходів.  Будьте уважними та бережіть навколишнє середовище!

  





Немає коментарів:

Дописати коментар